Mentale training: wat heeft het je gebracht?

— 15 juni 2017

Elf wedstrijdroeisters kozen dit voorjaar voor mentale training bij Herzien. Omdat ze beter, sneller wilden roeien. Met behoud van plezier. Meer grip op hun eigen prestaties wilden krijgen.
En meer rust en ontspanning wilden beleven rond studie en roeien, temidden van alle verwachtingen, van henzelf en hun omgeving.

In dit blog lees je wat het hen gebracht heeft, zowel bij het roeien als op gebied van studie. (de citaten zijn gepubliceerd met toestemming van de betreffende deelnemers)

 

Over focus:

“Ik had – voor het eerst – een heel duidelijk raceplan wat mij houvast zou bieden tijdens de race. En het werkte! Ik heb mijn technische puntjes goed kunnen meenemen tijdens de race, én ik kon mezelf fysiek vrij goed leegtrekken. Daar kom ik meestal niet aan toe, omdat ik in m’n hoofd soms excuses verzin.

Ik vond het heel fijn dat het mij lukte om echt op mijn eigen race te focussen, mijn eigen plan aan te houden en vanuit dat oogpunt de race te varen.”


Jolien Heddes, 4de-jaars wedstrijdroeister

 

“Wat ik vaker ga gebruiken zijn de ademhalingsoefeningen voor een wedstrijd. Even een momentje rust en diep ademhalen en ontspannen. Zo breng ik voor de start meer rust in mijn hoofd, zodat ik er echt klaar voor ben.”


Renée van Zanten, 3de-jaars wedstrijdroeister

 

Over het toepassen van mentale training in je studie:

“Op zaterdag moest ik keihard studeren voor een tentamen op maandag. Ik had het de voorafgaande periode te druk met andere dingen dan studeren, dus ik was én gewoon goed moe én ik moest een heel vak in twee dagen inhalen.

Het moest nu gebeuren, keihard knallen, maar er kwam niets uit. Eigenlijk moest ik van mezelf doorploeteren, de gevolgen incasseren. “Eigen schuld dat je te laat begonnen bent.” Dat leidde tot een instortmomentje waarin ik moest denken aan vragen uit de mentale training: ‘Waar merk je aan dat het niet goed met je gaat?’ ‘Wat heb je dan nodig?’

Ik heb een moment genomen om te constateren dat ik me ellendig voelde, en dat de manier waarop ik er mee omging niet hielp. Ik was heel blij om te kunnen bedenken hoe ik beter voor mezelf kon zorgen op dat moment. Dat heeft echt heel erg geholpen.”


Wiep van der Toorn, ex-wedstrijdroeister

 

Over grote inzichten en zelfsturing (vrij naar Gallwey):

“Het fragment uit het boek van Gallwey, en de bijeenkomst op zondag, hebben mijn ogen geopend over hoe erg ik mijzelf eigenlijk in de weg zat tijdens trainingen en wedstrijden. Door de focus te verschuiven van bekritiseren naar waarnemen en verbeteren in trainingen; van een reeks technische handelingen uit proberen te voeren naar simpelweg vertrouwen op het “geheugen” van mijn lichaam …” lees verder


Astrid Potemans, 3de-jaars wedstrijdroeister

 

Over de principes van NLP, en het omgaan met prikkels:

“Ik heb geleerd dat het niet werkt om in ontkenningen opdracht te geven aan mezelf. Ons brein (her)kent het woordje ‘niet’ gewoon niet.

En ik leerde dat je invloed hebt op hoe je naar het roeien en je tegenstanders kijkt, of je ergens positief of negatief naar kijkt. Ik denk dat ik erg negatief omging met prikkels van buitenaf. Soms doe ik het nog steeds en ik vind het erg lastig niet te doen. Maar ik ben me er nu meer bewust van. Bijvoorbeeld wind, ja het is vervelend, maar ik kan er anders naar kijken, zien wat er wel goed gaat met wind. Afgelopen week waaide het de hele week hard, maar het ging gedurende de week steeds beter om ermee om te gaan, in mijn hoofd en daardoor ook in de boot.”


Renée van Zanten, 3de-jaars wedstrijdroeister

 

“Ik heb geleerd de rust te behouden.”


Zaïda Rivai, 2de-jaars wedstrijdroeister

 

Over toewerken naar een optimale race:

“De eerste race was ik heel erg fel van start gegaan. Ik moest en zou m’n boot naast m’n tegenstander houden en was meer daarmee bezig dan met het roeien zelf.

Ik besloot om bij de tweede afstand alleen op mezelf te letten, mijn eigen race te varen en zo vlak mogelijk te varen. Ik lette vooral op mijn focuspunt voorin – goed ontspannen en schouders – en dat ging heel goed.

Alleen miste deze race de felheid van de eerste omdat ik veel meer bezig was met goed roeien. Een combi van deze twee zou dus eigenlijk ideaal zijn.”


Anouk van Leeuwen, 3de-jaars wedstrijdroeister

 

jij ook?

Wil je weten wat mentale training voor jóu kan betekenen? Lees dan hier verder, mail of bel me met je vraag! (06 839 03034)