Hoe kom je te weten wat jij wilt?

— 12 maart 2020

Door goed nadenken? Lijstjes met plus- en minpunten? Nee, maar hoe dan wel?

Ik leerde dat beweging mij helpt. Rustig lopen, aandacht bij wat er in je omgaat. Bij hoe iets voelt, wanneer je je er een voorstelling van maakt. Welke optie je aantrekt, en welke je eigenlijk koud laat. Waarnemen wat er is, taal en denken wat naar de achtergrond. Daar waar het klopt, voor jou, maakt je hart een sprongetje!

 

vooral aan ’t denken

Middenin de hectiek van een leidinggevende functie begon ik – jaren geleden – met lichaamswerk. Getriggerd door de titel ‘leven in je lijf’, in de plaatselijke krant. Ja, dat miste ik! Na jaren intensief sporten voelde ik me steeds meer een wandelend hoofd. Gericht op to do’s, plannen en strategie. Het leek me wel wat, om naast alles wat ik te doen had, terug te vinden wat goed voelde.

Mijn eerste ervaring met lichaamswerk was dubbel. Het was fijn om vrij te bewegen. Me te laten leiden door muziek, ritme en woordeloze interactie. Ik was verrast dat ik voor sommige oefeningen serieus moeite moest doen. Het moest zien uit te houden bij m’n ongeduld en ongemak. En ik kwam een eigen overtuiging tegen dat ik hier, met al m’n ervaring in sport, niet zoveel nieuws zou vinden.

 

open mind

De afsluiting van de eerste avond maakte hier korte metten mee: let op, werd er gezegd, het kan zijn dat je de buitenwereld zo meteen als nogal luid en snel ervaart. Je zintuigen zijn nu zo wakker, dat indrukken van buitenaf wat harder binnenkomen.

En inderdaad. Voor mij leek het op de eerste dag na een goede vakantie. Als ik er helemaal uit ben geweest, veel in de natuur. Dan ervaar ik de stad ook vaak als onrustig en lawaaierig. Hmm, misschien was er toch iets te leren, iets te halen in dat lichaamswerk!

 

weten wat je wilt

Er viel me nog iets anders op die avond, toen ik naar huis fietste. Ik voelde me vrij, vrolijk zelfs. Ik had zin om door te pakken. En ik voelde heel duidelijk onderscheid; tussen wat me aantrok en wat niet. Alsof er mist was opgetrokken, ik eerlijk was, en de signalen serieus durfde nemen die er eerder waarschijnlijk ook al waren.
Ik kreeg beter zicht op wat er voor mij echt toe deed. En dat was niet iets wat ik ‘bedacht’. M’n lijf bleek nogal haarfijn te kunnen aangeven waar ik wilde zijn én waar ik vandaan wilde. Alsof ik zicht kreeg op m’n echte beweegredenen. De mitsen en maren, en de dat-moet-nu-eenmaal’s was gepasseerd. Zicht kreeg op wat ik eigenlijk wilde.

 

dat wat er écht toe doet!

Als jij daar iets in wilt ontwikkelen, kijk dan even naar ’t programma Krachtige vrouwen zíjn. Daarin werken we twee dagen aan 4 thema’s die je zicht geven op wat er voor jou toe doet. De link vind je hier.

 

alleen maar leuk?

Natuurlijk is het nooit zo dat je alleen maar dingen te doen hebt waar je zin in hebt. Maar het helpt nogal om ze wel te herkennen. Want die lastige klussen, dat waar je weerstand bij voelt, daar kan je zo mee omgaan dat ’t je minder energie kost. Ik vertel je een volgende keer hoe ik dat heb leren doen. Als je zeker wilt weten dat je dat bericht ontvangt, schrijf je dan meteen even in voor m’n mailing; dat kan via deze link.