Ode aan mijn Opa

— 19 april 2019

Mijn Opa was een eigenwijs man. Hij wilde zijn beide kinderen de HBS in Goes laten volgen. Maar dat was tegen het zere been van de gevestigde orde in het dorp. Zelfs de

dominee kwam er aan te pas om Opa op andere gedachten te brengen. Tevergeefs; de beste man werd zonder pardon de deur gewezen en de hoed die was blijven hangen ging er achteraan.

Mijn Opa zag dat opleiding de sleutel tot vooruitgang was. Lang voordat het begrip ‘sociale stijging’ werd uitgevonden volgde hij zijn visie. Zijn 4 kleindochters rondden een studie af en zijn economisch zelfstandig; ziezo!

 

Ik vertelde dit verhaal onlangs op een bijeenkomst over positieverbetering van vrouwen en meisjes. Hoewel vrouwen inmiddels 100 jaar stemrecht hebben is de gelijkwaardigheid van vrouwen nog verre van voltooid.

Voor mij illustreert het verhaal over mijn Opa dat emancipatie geen kwestie is die door vrouwen alléén geregeld moet of kan worden. We hebben ook mannen nodig die zich sterk maken voor diversiteit en gelijke beloning, die inzien dat we alleen vanuit gelijkwaardigheid tot een harmonieuze samenleving komen.

 

Vanuit Herzien begeleid ik dan ook vrouwen én mannen. En ik zie hoezeer ze beiden op zoek zijn naar hun kwaliteiten en toegevoegde waarde; naar de uitgaande kracht van scheppen en doen en naar de helende energie van mildheid en zijn. Laat dat dan mijn bijdrage zijn, in het spoor van mijn Opa!

 

Ben jij op zoek naar wat voor jóu echt belangrijk is? Waar jij in gelooft en voor wilt staan? Vaak weten we dat wel maar zijn er allerlei beelden, ideeën en overtuigingen die ons tegenhouden.

Wil je hiermee aan de slag, bel of mail me dan even om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden!